Frågor och svar om kompisrelationer

19 May 2009, 11:00 112
Annat, 0 år
Question


Heej Helena

Jag har ett problem med en av mina tjejkompisar som går i min klass, vi har nu gått med varandra i snart ett helt år första året på gymnasiet och har vart med om en del tillsammans. Grejen nu... är den att hon är en väldigt speciell person som i skolan oftast är glad, hon har haft sina perioder med att vara väldigt nere i skolan men vi har pratat mycket och hon är gladare där nu, vi har haft sånna problem att hon har varit kär i mig fast än jag inte kunnat besvara den, då vi är så väldigt olika personer, jag är en äventyrare och vill mycket i omvärlden, hon vill bara mycket av saker runtom sig, är faktiskt relativt självisk. Men nu till poängen, jag och hon har bråkat. Det började med att jag inte orkade längre att hon var så respektlös och inte tänkte på att jag också kunde ha känslor, hon hävde ur sig saker så att jag blev förbannad, jag kände verkligen avskyn för henne. Två dagar efter kommer hon förbi huset, väldigt osäker, jag säger att jag vill ha ett förlåt och får det, jag säger att jag vill att hon lovar att vara där för mig som jag är där för henne, och att respektera mig, och det nickade hon till. Jag förlät henne. Idag så bad hon mig rätta hennes engelska arbete, jag höll på länge med det, fast än vi har hela årets viktigaste prov imorgon, vid slutet av dagen kom hon till mig och bad och få den igen, jag letade i hela mitt skåp men den var borta. "Jaha, du har tappat bort den." säger hon och inget mer, jag säger "varsågod för mitt försök" stelt och går därifrån arg, hon kommer springandes efter och nästan skriker och börjar gråta lite, jag säger att jag vill ha en vän som har respekt och är snäll, att inte göra annat än att påpeka mitt fel var endast riktigt elakt. Hon hade sitt arbete på datorn ändå, ett papper spelade ingen roll.
Jag är nu i dilemmat att hon gick ifrån arg/ledsen, hon sa att hon sa tack, men det gjorde hon aldrig.
Har försökt ringa henne, ingen svarar. Vad borde jag göra? Jag ringde för att säga förlåt för att jag överdrev då jag skällde ut henne sist.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Om hon inte svarar när du ringer så kanske det är en idé att prata med henne i skolan, du kan t.ex. säga till henne att du gärna pratar med henne efter skolan, ta en promenad eller gå till ett fik eller någon annanstans där ni kan få prata i fred. Försök förklara för henne varför du blev ledsen och hur du önskar att er relation var. Tror du att hon är kär i dig fortfarande? Ni kanske behöver prata om det också?

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar