Frågor och svar om menstruation

21 Nov 2000, 00:00 164
Svar

Progesteron är ett av de kvinnliga könshormonerna. Kallas också gulkroppshormon. Det bildas i äggstocken och i binjuren samt i moderkakan hos den gravida kvinnan. Normala svängningar i progesteron produktionen är nödvändig för en normal välfungerande menstruationscykel, liksom en normal produktion i moderkakan är av betydelse för graviditetens bestående.

Progesteron börjar produceras efter ägglossningen och en effekt som visar att progesteron bildas är den temperatur stegring på cirka 0.5°C som ses vid ägglossningen. Om inte ägget befruktas sjunker progesteronproduktionen vilket bidrar till menstruationsblödningens början. Syntetiskt framställda progesteronliknande substanser ingår i mini-piller och, tillsammans med östrogener, i P-piller.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar