Frågor och svar om Ångest

1 Jun 2009, 11:00 78
Kille, 17 år
Question


Hej, på den senaste tiden har jag gång på gång fått panik/ångestkänslor för att jag är blir rädd att jag ska skada nån annan. Innan idag så var jag skiträdd att jag skulle hugga nån i armen med yxa(jag såg framför mig hur blodet forsa och hur han skrek). Jag till&med darrade så rädd jag var. Känslan är extremt obehaglig, och gör extremt ont(det är riktigt plågsamt). Hur ska jag bli av med dom här "tvångstankarna/mordtankarna"?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Det du beskriver är precis som du säger tvångstankar. Det är väldigt vanligt att ha otäcka tankar, men det viktiga är att komma ihåg att de är just tankar. Tankar kan inte skada. Försök att istället för att trycka undan tankarna så tänk dem fullt ut. Ofta försvinner den otäcka känslan om man låter tanken komma. Den är ju inget att vara rädd för egentligen.

Om du inte blir av med tankarna ändå och du mår väldigt dåligt av dem så kan du kontakta din ungdomsmottagning. Där finns vuxna som är vana vid att prata med ungdomar om allt mellan himmél och jord.

Var din närmaste um kan du se på http://www.umo.se

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar