Frågor och svar om Ångest

2 Jun 2009, 15:00 131
Tjej, 16 år
Question


Okej så här är det, jag säger alltid förlåt om jag bara nuddar någon eller råkar trampa på någons fot. Jag säger alltid förlåt och jag menar det alltid. Jag förstår inte riktigt varför jag har börjat med det, och det känns jobbigt att alltid känna att det är mitt fel.Vad ska jag göra?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Om man känner sig tvungen att göra saker i en viss ordning, eller varje gång du t.ex. nuddar någon så kan det vara så att du har lite tvångstankar. Det är väldigt vanligt. Det man behöver veta om tvångstankar är att de ofta blir värre om man ger efter för dem. Försök alltså att inte be om ursäkt varje gång du bara nuddar vid någon.

Om det känns väldigt jobbigt så kan du alltid kontakta din ungdomsmottagning och be att få prata med någon. Gå in på http://www.umo.se så ser du var den närmaste ligger.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar