Frågor och svar om utseende

16 Jun 2009, 11:00 101
Tjej, 14 år
Question


hur ska jag bli nöjd med mig själv? har kämpat ett tag att försöka bli nöjd med min vikt, tror egentligen inte att jag är överviktig , men när jag ser alla mina kompisar i skolan, känner jag mig så mycket större än dom. har försökt att gå ner vikt, men jag har inte den karaktären. jag går ständigt runt och mår dåligt på grund av att jag inte gillar mig själv. hur ska jag göra ? ja orkar inte må dåligt längre.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Det tråkiga är att det är så många som tror att de måste vara jättesmala för att vara attraktiva. Det är mycket sämre för kroppen att ständigt banta och gå runt och vara olycklig än att ha några extra kilon.

Istället för att försöka gå ner i vikt, försök att se det fina i dina kurvor och former. Ställ dig framför spegeln varje morgon och välj ut en kroppsdel som du är nöjd med, upprepa tjugo gånger hur fin och snygg den är. Det kan vara ögonen, näsan, brösten osv.

När man upprepar något så fastnar det till slut. Ofta upprepar vi negativa saker om oss själva - "ful, fet, värdelös, ful, fet, värdelös" i all oändlighet. Men en tanke är inte sann bara för att den är negativ.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar