Frågor och svar om graviditetstest

23 Jun 2009, 11:00 136
Tjej, 15 år
Question


Hejsan. Jag är just nu livrädd! Jag och min pojkvän hade sex och efteråt upptäckte vi att kondomen hade spruckit. jag får panik varje gång jag tänker på att jag kan ha blivit gravid. jag är ju bara 15 år. Jag undrar om det spelar någon roll när man har sex under sin "mens-månad". när är det enklast/svårast att bli gravid? (jag ska ha min mens om ca 3 dagar.) Funkar det bra med NorLevos akut-piller? Tack på förhand.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Nu kanske du redan har fått din mens, men jag svarar ändå.

Om kondomen spricker så måste man ta ett dagenefter-piller senast 72 timmar efteråt (tre dygn). Effekten blir mindre ju senare man tar det.

Det är lättast att bli gravid under ägglossningen. 72 timmar innan och 24 timmar efter. Det är svårt att veta exakt när ägglossningen sker eftersom du kanske inte har en helt regelbunden mens.

NorLevo fungerar bra om man använder dem som de ska användas.

Om du inte fått din mens så tycker jag att du antingen går till ungdomsmottagningen eller mödravårdcentralen och tar ett graviditetstest. Du kan också köpa ett på apoteket.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar