Frågor och svar om självförtroende

23 Jun 2009, 15:00 118
Tjej, 14 år
Question


hej. jag har jätte dåligt självförtroende och vet inte hur jag ska göra för att förbättra det. jag är jätte kär i en kille men alla säger att om jag ska ha nån sjans så måste jag förbättra mitt självförtroende o börja tycka om mig själv. Problemet är bara att jag vet inte hur jag ska göra. så snälla hjälp mig. kram

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Visst är det viktigt med bra självförtroende, men det får inte bli en press att du MÅSTE ha det för att någon ska tycka om dig. Det får inte bli ett krav bland många andra krav.

Om du är kär i killen så tycker jag att du ska fokusera på det. Vad tycker han om dig? Ska ni ses och fika och prata?

När det gäller självförtroende så finns det övningar man kan göra för att peppa sig själv. Tänk alla gånger då du intalar dig själv att du är ful, tjock eller dåligt på något sätt. Byt ut alla negativa ord till positiva, t.ex. "jag är smart och har en snygg näsa". Upprepa detta flera gånger varje dag. Till en början kommer det att känna dumt och fånigt för vi är så vana vid att trycka ner oss själva och tror att det negativa är sannningen. Men efter ett tag så kommer du våga tro att det du säger stämmer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar