Frågor och svar om missnöje med kroppen

26 Jun 2009, 10:00 118
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag har ganska så dåligt självförtroende. Kanske för att alla andra är så mycket bättre än mig, både i skolan, utseendet... Jag ser ner på mig själv, trycker ner mig själv och så vidare. Jag vet inte vad jag ska göra. Funderat på att banta (min vikt påverkar mig också) Jag väger trots allt 55-56 kg och är lite rund om magen, benen och ansiktet. Detta har påverkat mig i skolan och på fritiden.
Mina betyg kanske inte är dom bästa pågrund av detta. Snälla, berätta för mig vad jag ska tänka på. Hjälp mig på nått sätt. Vore tacksam för det.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Det tråkiga är att det är så många som tror att de måste vara jättesmala för att vara attraktiva. Det är mycket sämre för kroppen att ständigt banta och gå runt och vara olycklig än att ha några extra kilon.

Istället för att försöka gå ner i vikt, försök att se det fina i dina kurvor och former. Ställ dig framför spegeln varje morgon och välj ut en kroppsdel som du är nöjd med, upprepa tjugo gånger hur fin och snygg den är. Det kan vara ögonen, näsan, brösten osv.

När man upprepar något så fastnar det till slut. Ofta upprepar vi negativa saker om oss själva - "ful, fet, värdelös, ful, fet, värdelös" i all oändlighet. Men en tanke är inte sann bara för att den är negativ.

När det gäller att få bättre självförtroende så handlar det mycket om att göra precis som när man trycker ner sig själv - men tvärt om. Istället för att tala om för dig själv hur dåligt och värdelös du är (det är ju lätt hänt, tanken bara kommer när något inte går bra) så bestäm dig varje morgon för att berätta vad som är jättebra med dig. T.ex. "min näsa är jättesnygg, min näsa är jättesnygg". Upprepa detta minst 10 gånger.

Det kommer att kännas fånigt i början, vi är så vana vid att tala negativt om oss själva, men det är en vanesak.

Jag vet inte hur du menar med att alla är så mycket bättre än du, men visst kan det vara lätt att känna så ibland. Man måste försöka förstå att alla är olika, och bra på olika saker. Att vara duktig i skolan är bra men det är inte det enda som är viktigt. Att kunna lyssna och vara en bra vän är viktigt också, t.ex.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar