Frågor och svar om självmordstankar

28 Jul 2009, 15:00 112
Tjej, 16 år
Question


Hej, jag har ett problem. Det är en kille som gillar mig, men när jag sa till honom att de inte fanns en chans att vi kunde vara ihop så försökte han göra självmord. Men det funkade inte, och han sa att han skulle prova igen, men jag sade att jag gillade honom(jag gillar honom egentligen bara som en kompis). Vad ska jag göra? Jag vill inte vara ihop med honom och jag vill heller inte att han ska dö.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Först och främst vill jag säga att det aldrig är ditt ansvar vad någon annan gör. Du kan inte hindra honom från att försöka ta livet av sig. Du ska inte heller behöva ljuga om det för att du är rädd att han ska skada sig själv. Den här killen mår dåligt och behöver hjälp, men det är inte ditt ansvar att se till så att han får den.

Har du någon vuxen du kan prata med? Det är alldeles för tungt för dig att bära runt på detta själv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar