Frågor och svar om praktiska problem

18 Aug 2009, 10:00 460
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag är en tjej som är 20 år och känner mig inte på topp. Det hela började gå utför i nian (ca 6 år sedan) egentligen. Blivit "nedstämd" allt mer och mer. Nu flera år senare har jag tappat orken på något sätt. Jobbigt att gå upp på morgonen, kroppen säger ifrån och känns tung. Har magont och huvudvärk flera gånger i veckan, vilket troligen har visat sig vara magstrupskatarr och spänningshuvudvärk. Jag är ofta ledsen, ibland bara lättsamt men även tyngre attacker, speciellt när man närmar sig tentaperioder. Jag har ofta för höga krav på mig både från omgivningen och mig själv. Jag är en person som pluggar väldigt mycket och har svårt att ta mig fritid. Har gått väldigt bra med studierna tills förra terminen. Pluggade lika mycket som innan, men på något sätt såhär i efterhand känns det som kroppen sa ifrån. Vilket ledde till att jag presterade sämre och nu ligger efter. Jag vet inte riktigt hur jag ska komma ut det här. Känns som att man har hamnat i en ond cirkel som gör att det blir svårt att komma ur.
Vore väldigt taksam för tankar, tips och råd.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

För mig låter det som att du skulle behöva gå och prata med någon. Som du själv är inne på verkar du ha väldigt höga krav på dig själv, och du skriver att även omgivningen har det? Är det dina föräldrar, skolan eller vänner? Det kan vara svårt att förstå, men man har faktiskt rätt att säga nej, och att inte vara på topp jämt. Vi är alla människor. Struprörskatarr och spänningshuvudvärk är vanliga tecken på stress. Jag vet inte om du är för gammal för att gå till ungdomsmottagningen där du bor, men annars kan du kontakta vårdcentralen. Där kan du få hjälp, t.ex av en kurator. Om det inte finns någon på vc så kan de skicka en remiss.

Det du kan göra själv är att öva på att ta det lugnt. Ta pauser i pluggandet, gå promenader och tillåt dig att vila. Försök äta och sova på regelbundna tider.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar