Frågor och svar om depression

18 Aug 2009, 11:00 63
Annat, 0 år
Question


Hej

jag har skurit mig förut, för många år sedan. nu befinner jag mig i den svåraste tiden jag nog någonsin kommer att genomgå. jag står inte ut.
jag har provat att skära mig igen, för att se ifall det gav samma tillfredsställelse som förut. så är inte fallet. jag känner det inte längre. lugnet kommer inte över mig som det en gång gjorde. det var min enda utväg förut, men skuldkänslorna över hur det påverkade min familj och vänner gjorde att jag slutade.
mitt mående har nu gått ut över skolan och jag kan inte gå kvar, jag klarar inte av det.
jag känner att mina känslor måste få ett utlopp, men det hjälper inte att skriva, rita, promenera, sova, supa, röka på, kolla på film, spela spel, bada, läsa böcker, röka eller gosa med katten - alla de tips eller tricks som har fungerat förut.
jag försöker prata med mina vänner om hur jag mår, men jag ser hur upprörda de blir.
jag har en psykolog, men hon är på semester för tillfället och vår relation är relativt ny och ostadig.
jag står inte ut. det känns som den enda utvägen är självmord, men jag skulle aldrig kunna göra det mot mina vänner.
snälla hjälp mej, jag vet inte vad jag ska ta mej till

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Precis som du skriver så försvinner effekten av självskador. Du har redan en mängd strategier och det är bra, men de verkar inte hjälpa för tillfället. Sommaren är ofta en jobbig period när behandlare går på semester, och man kan känna krav på att vara solbränd, glad och social.

Om du mår så dåligt som du beskriver tycker jag att du ska ringa den psykiatriska mottagningen där du bor och försöka få en akuttid. Ibland kan det behövas medicin ett tag för att lätta på den värsta depressionen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar