Frågor och svar om självförtroende

31 Aug 2009, 12:00 120
Annat, 0 år
Question


Hej!

Varför är det ett sånt "tabu" att inte tycka bra om sig själv utan att bli kallad ego, självupptagen, ytlig osv. Enligt "regel" ska man inte tycka allt för bra om sig själv och säga " nä men jag ser inte alls bra ut!!" och säga till andra "Du är riktigt bra på det här och ser så himla bra ut!!" Det är liksom inte "tillåtet" att vara ego, eller inte ego, men tycka bra om sig själv. Varför då? Varför får jag inte säga "jag är skitbra på det här", utan att någon ska tycka eller säga "men gud vad självkär man får vara!!"

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Precis som du skriver så är det fortfarande tabu att berömma sig själv och tycka att man är bra. När jag var barn så hette det "eget beröm luktar illa". Nu håller det tack och lov på att förändras och det kommer många böcker som handlar om att höja sitt självförtroende och sin självkänsla, och peppa sig själv.

Självklart är det ok att tycka att man själv gör bra saker och duger som människa. De som klagar kanske känner sig hotade och sämre av att du är säker på dig själv.

När du sen ska söka jobb så kommer det vara en fördel att du vet dina styrkor och svagheter.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar