Frågor och svar om meningen med livet

2 Sep 2009, 10:00 106
Annat, 0 år
Question


Hej!

För att börja så tror jag starkt på den veteskapliga tron. Men efter vissa händelser om uppstått mm. så börjar jag fundera lite extra om det nu finns nått efter döden. Kanske en dum fråga , men måste man tro starkt på en Gud bara för man är kristen? vill då säga att jag har inte kommit fram till en förklaring om min egna tro.

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Det finns många olika sätt att besvara din fråga. Vad det gäller liv efter döden, så det något vi inte kan veta något. Men många känner och upplever saker de inte kan förklara. I Pedikarens 12:e kaiptel vers 7 i Gamla Testamentet står det: stoftet återvänder till jorden, sitt ursprung och livsanden återvänder till Gud, som gav den.

Den här texten försöker säga att det finns något mer, men den förklarar inte precis vad det skulle vara. Så tror jag att det är. Det finns något mer, något större som faktiskt bryr har en särskild omsorg om oss.

I psaltaren 139 vers 12 står det:
Om jag säger: Mörker må täcka mig, ljuset omkring mig bli natt,
så är inte mörkret mörkt för dig, natten är ljus som dagen, själva mörkret är ljus.

Jag förstår inte vad texten exakt betyder men jag kan ana att det finns en mening som omsluter livet och döden med en varm hand.

Jag frågade mina barns gudmor en gång om hon tror på Gud. Hon svarade: Jag vet inte. Det är inte så viktigt med hur mycket eller litet jag tror på Gud. Det viktiga är att Gud tror på mig.

Ibland tycker att jag att de som upplever och tycker att de tror starkt på Gud är ganska långt från Gud. Anledningen till det är att de säger att de vet vad som är rätt eller fel enligt Gud. De är så tvärsäkra och det skrämmer mig. En tvekande tro som vågar hoppas på en god Gud. Det är för mig en befrielse. Till och med Jesus egna lärjungar tvivlade på honom.

Det finns ett taletsätt som säger: Utan tvivel är man inte riktigt klok.

Vetenskapen och religionen går utmärkt att kombinera. Vetenskapens uppgift är att förklara hur saker och ting har gått till. Religionen förklarar varför vi finns till. Hur och varför är två olika frågor och man fördjupa sig i båda utan att utesluta den andra.

Lycka till med livet, tron och kärleken!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar