Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

2 Sep 2009, 17:00 104
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag tänkte bara höra hur tysnadsplikt egentligen fungerar. Om jag pratar med t.ex en psykolog så får denne inte berätta vidare vad jag har sagt. Men visst gäller inte det om man är eller har blivit utsatt för sexuella övergrepp? Har bara för mig att dom måste anmäla då eller nåt.
Finns den nån som man kan prata med som abslout inte får säga NÅGONTING! Inte ens om man far illa eller funderar på självmord eller nåt ännu värre.
tack på förhand

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Om du är under 18 år och berättar om saker som är en fara för liv och hälsa, så har en psykolog anmälningsplikt. Den finns inte om du är vuxen.

När du är vuxen och går till en psykolog så berättar de inte för någon, men om du är självmordsbenägen eller skadar dig själv svårt så kan du bli tvångsomhändertagen. Det betyder att du inte själv får bestämma om du vill bli inlagd på en psykiatrisk klinik.

Om du vill prata med någon som har absolut tystnadsplikt så är det en präst du ska vända dig till. Om du tittar bland experterna så finns Anders Hedman som är präst där.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar