Frågor och svar om Ångest

2 Sep 2009, 21:00 72
Kille, 13 år
Question


Hej. Finns det något sätt för mig själv att förlåta mig för mina synder?

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

För det första så vill jag bara kort förklara några begrepp.

Synd är när man har gjort något fel eller ha låtit bli att göra något gott. Synd beskrivs ibland som att man har "missat målet". Alltså det goda som man vet att man borde ha gjort har man låtit bli att göra. Man kan också säga att synden handlar om att man vänder bort ansiktet från sin nästa, sig själv eller Gud. Det kanske låter lite krångligt. Men det handlar om att man är likgiltig för problem som finns runtomkring en själv. Synd handlar om att göra eller låta bli att göra.

Skam handlar om att man skäms för den man är. Det handlar inte om vad man gör ytan det man är. Det ska/kan man inte be om förslåtelse för. Skäms man för att man är himla dålig på matematik, som jag är. Då ska man gå till någon och prata om det. Är man inte nöjd med sitt utseende eller vem man är så kan man lätt tycka att man är en dålig människa. Detta handlar inte om synd. Det ska man inte be om förlåtelse för. Ta hjälp av en kompis, en vuxen, en skolsköterska eller kurator/psykolog. Alla människor är älskade av Gud. Alla människor är oändligt värdefulla i Guds ögon. Och då menar jag alla oavsett hur skamsen man kan känna sig. Du är skapad och du är vacker.

Skuld handlar om att man kan känna sig skyldig för något som har hänt. Det kan vara en kompis som mår dåligt. Om man gör slut med någon kan man känna skuld. Men det är inte något man ska be om förlåtelse för heller. Däremot så bör man försöka samtala om det man känner skuld för. Oftast så kan skulden få ett helt annat utseende om man talar om det med någon utomstående.

Hur kan du då förlåta dig själv för dina synder? För det första, ta reda på om det verkligen handlar om synder. Sedan kan du göra en egen liten rit eller överlåtelsehandling. Gör så här t ex:
Sätt dig avskilt på ditt rum eller i en kyrka eller någon annanstans. Ha gärna med dig ett ljus. Du kan säga något i stil med "Gud jag ber om förlåtelse för mina synder" och så nämner du dem. Sedan tänder du ljuset och låter ljuset ta hand om synderna. Gud har nu lovat att bära dina synder och förlåta dig för att du ska kunna gå vidare och vara stolt över den du är.

Om du inte är alls troende eller om du inte vill ha med Gud att göra, så kan du pröva att göra samma sak utan att nämna Gud. Men det brukar liksom kännas bättre om det är någon som man överlämnar till, någon som är med, lyssnar och förlåter.

Vill du ha lite mer ingående hur man kan göra sin egen förlåtelse rit så hör av dig?
Min mejl är [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar