Frågor och svar om kompisrelationer

4 Sep 2009, 14:00 55
Tjej, 14 år
Question


Hej jag är en 14 årig tjej som vill ha lite svar på några problem min kompis har. Min kompis är lika gammal som mig och har lite deprimerande problem ex hon skär sig ofta på armarna mår dåligt av olika anledningar när hon gör det och hon tänker på att ta självmord och provat göra det men det inte funkat skulle jag tro. Hon går på barn/ungdoms psyk och varit hos skolpsykologen och sånt men inget verkar hjälpt henne och hon vill nästan inte anstränga sig för att få det bra, så vad ska jag göra? och säg inte att jag är för liten för sånt här jag vet att jag vill hjälpa henne och gör allt för det

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Jag tror absolut inte att du är för liten för sånt här, däremot kan det vara väldigt tungt att vara en väns enda stöd när den mår så dåligt som din vän gör. Det enda du kan göra som vän är att finnas där, försöka prata med din vän om roliga saker, eller kanske ta med henne ut på bio eller liknande. Även om hon är deprimerad så behöver hon göra lite roliga saker ibland. Du kan inte "hjälpa" henne, utan det måste komma från henne själv, och hon måste försöka ta sig till psyk. Kanske kan du följa med henne till skolpsykologen om det är ok för henne?

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar