Frågor och svar om känslor i samband med abort

8 Sep 2009, 16:00 168
Kille, 16 år
Question


Jag håller på att bryta ihop. Den 14 februari hade jag sex med killen jag var och är så otroligt kär i.Vi hade lärt känna varandra riktigt bra och allting kändes helt rätt.Sedan slutade han höra av sig och fick reda på att han hade fått flickvän.Kort efter fick jag reda på att jag var gravid.Jag hade p-stav men jag va dum nog att inte använda kondom ändå.Jag blev en levande mardröm jag gick inte ut ur sängen på en månad,pratade knappt med någon jag bara låg/satt och kollade in i väggen. Nu sex månader senare så skriver han till mig på msn. Han skriver "tjena snygging" Jag frågar han , vad vill du ?! Samtalet fortsätter och jag får reda på att han lämnade mig för att han var mer kär i henne men han hade känslor för mig. Jag tog mig mod att berätta att jag blev gravid och gjorde abort, jag skakade hela jag medans jag skrev det. Han trodde mig inte jag sa att du kan få prata med min mamma och att jag har kvar lappen där det står datumet jag gjorde det. Men han trodde mig ändå inte. Och nu vet jag inte vad jag ska göra. Jag vet att älska är ett väldigt starkt ord men jag älskar han så mycket. Vad ska jag göra ? Jag känner att jag vill inte ens leva längre. Vad ska jag göra , jag kan varken släppa honom eller barnet!.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Jag tycker att den här killen har betett sig väldigt illa mot dig. Självklart kan man hitta en ny tjej, men han kunde ju åtminstone berättat det för dig. Sen när den här tjejen inte vill vara med honom längre så försöker han ta tillbaka dig och när du berättar om din abort så vägrar han tro på det. Plötsligt blev ju hela situationen väldigt jobbig för honom.

Tyvärr rår man inte alltid över vem man blir kär i, men jag som utomstående tror att du bara kommer må sämre om du försöker bli tillsammans med honom igen.

När man har gjort en abort så har man rätt att träffa en kurator före eller efter och prata med. Ibland blir det så att den som gjort abort mår dåligt efteråt, det är du inte ensam om. Ta kontakt med din ungdomsmottagning och berätta hur du mår och att du vill komma och prata. Om du inte vet var den ligger kan du kika på http://www.umo.se. Där finns också mycket att läsa om abort.

Och du - om du skyddade dig med p-stav så var du inte dum som inte använde kondom också. P-stav är ett säkert preventivmedel, så man ska inte behöva använda kondom. Du hade maximal otur helt enkelt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar