Frågor och svar om menstruation

15 Sep 2009, 11:00 56
Annat, 0 år
Question


Hej, jag har ett problem. Jag blir alltid så himla deprimerad när jag har mens. Jag kan gå runt och vara jätte ledsen och nedstämd för utan någon direkt orsak.

Jag vet att det är vanligt att man kan få humör svängningar under mensen, men jag undrar om det finns några sätt eller metoder så jag kan dämpa min depression? Tack på förhand.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Det är väldigt vanligt att humöret svänger lite strax innan och under mensen, men det ska inte vara så jobbigt att man blir riktigt deprimerad och ledsen hela tiden.

Det finns både receptfria medel (t.ex. hälsokost) och receptbelagda som kan hjälpa mot svår PMS (premenstruell spänning). Ta kontakt med din ungdomsmottagning eller vårdcentral så kan du få hjälp.

Titta gärna på http://www.umo.se också, där finns massor med information.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar