Frågor och svar om meningen med livet

15 Sep 2009, 18:00 80
Kille, 12 år
Question


Hej Jag är en kristen kille som är osäker på gud. Jag har fått in en sak i min hjärna som gör att om jag svär eller göra något dumt kan jag ibland inte låta bli att be gud om förlåtelse. Ibland blir jag alldeles tokig för att jag inte kan kontrollera mig själv. För om jag ska be om förlåtelse till gud vill jag kunna göra det med kontroll. Han har blivit som en person jag kan tala med när jag känner mig dålig eller något. Jag har alltid försökt hitta ett tecken på att han är med mig. Kan jag veta att gud finns i min tillvaro? Är det bra eller dåligt att be om förlåtelse till gud automatiskt? Jag vet så lite om sånt, det är därför jag frågar.

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Jag tror inte att Gud är jätteintresserad av svordomar. Det som är intressant är hur vi behandlar oss själva, våra medmänniskor och Gud. Om det börjar bli ett tvångsmässigt att hålla på att be om ursäkt, så kan du kanske säga till dig själv att det inte är så allvarligt om jag svär eller inte. Om du håller på att bli tokig av att be om förlåtelse för svordomar så rekommenderar jag dig att sluta helt. Ta en paus från att be om ursäkt. Ge dig själv utrymme att tala med Gud om viktigare saker. Jag tror att Gud hellre vill höra hur din dag har varit, tacka för det som varit bra och be om hjälp om det är svårt. Svordomar blir allvarliga först när vi säger dem för att såra eller göra illa en medmänniska. Då ska vi be om ursäkt, först till medmänniskan och sen till Gud. Poängen med att vända sig till Gud är inte själva ursäkten, utan att be om hjälp att så att man inte sårar personen en gång till.

Kan man veta att Gud finns? En del hävdar det, andra inte. Kan man bevisa att kärlek finns? I den meningen man kan hävda att kärlek kan bevisas i den meningen kan Gud bevisas. Men jag tror inte att man kan bevisa kärlek. Det handlar om något än bevis. Det handlar om vad hoppas på, vad man tror på och vad man vill med hela sitt hjärta. Man kan säga att det är ytterst osannolikt att hela universum har kommit till av en slump. Man kan säga att det borde finnas en mening eller tanke bakom allt för det är så otroligt smart ordnat. Gud finns i din tillvaro. Du pratar ju med honom/henne.

Det är varken bra eller dåligt att be Gud om förlåtelse automatiskt. Hur vill du att en relation till god vän ska vara? Pröva den frågan och så har du en anvisning om hur du kan hitta en bra relation till Gud. Gud ska inte vara tvång eller en tyngd på sina axlar. Jag tror Gud vill mer liv, lek och kärlek.

Det här kanske blev ett för krångligt svar. Vill du ha mer personlig hjälp kan du mejla mig på [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar