Frågor och svar om meningen med livet

29 Sep 2009, 09:00 97
Tjej, 15 år
Question


hejhej jag har en fråga jag har tänkt på mycket , vi hade so lektion i skolan och pratade om kristendom jag frågade min lärare vart gud ientligen kom ifrån han svarade att han kom från ett svart hål i rymden , men om gud har skapat allt måste ju han ha skapat det svarta hålet . men vad finns bakom det svara hålet och skapade gud sej själv ? det kanske inte är den lättaste frågan men jag vill ha en annan uppfattning av det hela, tacksam för svar

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Det är inte den lättaste frågan. Men den är alltid aktuell, man kan prata om den med alla och man kan inte säga att någon har rätt eller fel för det är ingen som vet.

Ingen vet var Gud kommer ifrån. För att ta reda på vad som finns bakom det svarta hålet får man tala med en kärnfysiker eller astronom. Skapade Gud sig själv? En mycket bra fråga. Fanns det något innan Gud? Det där kan man bara spekulera om.

Men vad finns det för ledtrådar i t ex bibeln? I 2 Mosebokens 3 kapitel kan man läsa om hur Mose möter Gud. Det är ett av få ställen där Gud talar om sig själv. I vers 14 säger Gud: Jag är den jag är.

Vad betyder det? Vad tycker du? Kanske är det meningen att vi inte ska veta det. Kanske är det meningen att frågan är viktigast och inte svaret. Kanske ska vi inte bry oss om var Gud kommer ifrån. Vi ska bry oss om varandra istället. Kanske säger Gud: Lita på att jag finns som den stora kärleken bakom allting och använd dina tankar och krafter till att ta hand om dina medmännsikor.

I boken om Job försöker Job få svar av Gud. Job är arg på de orättvisor som har drabbat honom. I kapitel 38 och framåt svarar Gud Job. Var var du när jag lade jordens grund? Var går vägen till ljusets hem, var är den plats där mörkret bor?

Det finns frågor vi aldrig kommer att förstå. Men vi kan välja att tro på att det finns mening eller att allt bara är slumpen.

Frågor om det svarta hålet och om Gud skapade sig själv. Det är frågor som försöker beskriva HUR det har gått till. För att få svar på frågor om HUR är det oftast naturvetenskapen som har det bästa svaren. Religionernas berättelser försöker snarare att svara på VARFÖR vi finns till. Så en bra grundregel är att om du har en HUR HAR DET GÅTT TILL-fråga så tar man det med lärarna i NO och är det en VARFÖR-fråga så tar man det med SO lärarna. Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar