Frågor och svar om missnöje med kroppen

1 Oct 2009, 16:00 125
Annat, 0 år
Question


Hej hej!

Jag har en del komplex över min kropp och får ofta stora ångest problem när jag har ätit något som jag anser är onyttigt eller att det KÄNNS som att jag har ätit för mycket någon dag, fast att det är egentligen ett vanligt intag. Jag är varken pinsmal eller tjock, snarare lite små mullig, men inte fet. Kan kanske kalla det rätt nomal kropp. (om jag nu ska förklara hur jag ser ut) Själv personligen tycker jag att jag är fet och är större än många andra smala tjejer. och föredrar att vara hungrig än mätt när jag är med folk och känner mig som ett svullo när jag är för mätt, fast nackdelen är att om jag går hungrig för länge blir jag trött och vill bara äta.

Jag vet och känner redan till att jag kan se bra ut och att jag är inte störst i välden osv.... men jag vill så gärna vara attraktiv och bli accepterad av killar.
Jag vet inte riktigt ifall man kan kalla att jag har en ätstörning fast jag inte är super smal.
* Jag kontrollerar ofta kalori och fettinehåll på produkter.
* Undviker att äta ofta onyttigt.
* Gillar inte min kropp.
* Händer att jag hettsäter onyttiga saker och sedan stoppar fingrarna i hallsen.
* Känner mig obekväm i vissa kläder.
* Har hänt att jag har näst intill svällt mig själv i en vecka för att se om det funkar att gå ner i vikt.
* Förr kontrollerade ofta mått runt höft, midja och vikten. Men vågar inte längre ifall jag har gått upp.
* Skrev dagbok om matintag + träning.
* Hatar att jag har smalare kompisar.

Dessa är saker jag tänker och gör vilket känns för mig som ett problem och det är jobbigt när jag inte kan acceptera mig själv. Men nått inom mig säger att jag inte är bra nog för ex en kille. Jag vet att media påverkar mig sjukt mycket om hur man ska vara och inte vara och vad en kille tycker är attraktivt osv... jag vet allt detta och är medveten om att jag bör tycka om mig själv och säger till andra andra att de är bra på saker och ser bra ut, men när det kommer till mig själv är jag en dynghög. Jag mår dåligt över detta och mitt självförtroeende över min kropp skulle kunna vara bättre.

Hur kan jag tycka bättre om min kropp utan att behöva strunta i att äta, kräkas och tycka att jag är ful?

Kram

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Jag vill börja med att be om ursäkt för att jag inte svarat på Frågor/Svar. Trodde det skulle komma upp en avisering om nya frågor men tji fick jag! Herregud, här har jag trott att jag inte fått en enda fråga på flera månader!

Nu till dig!
Jag hör att du inte alls mår som du ska och alla tecken tyder på att du har en ätstörning och detta är någonting du behöver ta tag i. Det är inte ditt fel att du blivit drabbad men däremot ditt ansvar att ta dig ur. Jag rekommenderar varmt att du tar kontakt med en ätstörningsenhet nära dig. Bästa sättet att finna alla dessa är att gå in på abkontakt.se och kika under fliken "Här kan du få vård".
De allra flesta kan man göra en egen-anmälan till, alltså utan remiss från läkare. Om detta i nuläget känns som ett för stort steg så råder jag dig att först ta kontakt med exempelvis skolkuratorn eller en kurator på ungdomsmottagningen. Det är bättre att ta ett litet steg än inget alls.
Kom dock ihåg att det går att bli helt frisk ifrån en ätstörning och att du är värd att få må bra med dig själv och kroppen!

All värme och styrka!
Catherine Koff

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar