Frågor och svar om anorexia nervosa

1 Oct 2009, 20:00 115
Annat, 0 år
Question


Hej jag är 16 år, ungefär 162 cm lång och väger ca 41 kg, jag äter inte frukost eftersom att jag mår illa på morgonen, lunch äter jag lite av men inte speciellt mycke, middag äter jag hyfsat bra men eftersom att jag inte bor med någon av mina föräldrar längre så blir de inte så jätte mycket där heller.

Jag är den där flickan som är liten och smal och på senaste tiden har jag börjat tänka mer och mer på att alltid ta lite mindre mat än dom andra även fast jag skulle kunna äta hur mycket som helst eftersom att alla förväntar sej de av mej, jag skulle dessutom fått panik ifall jag börjat väga mer än 45 kg.
Har jag anorexia?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Jag har svårt att avgöra om just diagnoser eftersom detta ska utföras av en läkare.
Dock kan jag höra att du inte mår som du ska eftersom du känner ett behov att att kontrollera ditt matintag och att det kommit, som du beskriver, en ångest kring att äta. Det är tydliga varningssignaler och du bör ta detta på största allvar och söka hjälp för att gå till bottnen med "Varför du känner dig tvungen att ha kontroll över maten". Det finns anledningar, det är jag övertygad om. Jag tycker dels att du ska ta kontakt med en läkare för att se över dina värden, just nu har du en undervikt och det påverkar både ditt psyke och ditt fysiska välmående. Sedan rekommenderar jag att du tar kontakt med en kurator eller liknande för att bryta detta beteende så snart som möjligt innan det går längre.

Kom ihåg att du är värd att må bra och att du inte ska behöva kontrollera maten för att minska din ångest. Det är inte meningen att du ska behöva ha Sådan Ångest.

All värme och styrka!

Catherine Koff

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar