Frågor och svar om meningen med livet

6 Oct 2009, 22:00 117
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag är en tjej på 14 år som undrar över en sak. Jag är inte döpt, för min mamma och pappa tänkte att jag skulle själv få välja som äldre. Jag har bestämt mig för att jag vill konfirmeras, och då måste jag ju höra till kyrkan. Måste jag döpas i kyrkan och hålla ett dop eller kan vi bara skriva in mig i kyrkan utan något dop i kyrkan ??? Jag skulle inte vilja ha ett dop i kyrkan, för när jag ändå ska konfirmeras en tid efter.. SNÄLLA SVARA!! Jag är mycket tacksam för svar !

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Jag antar att du precis har börjat konfirmationstiden. Jag antar att du har en ganska vettig präst. De flesta har det. Han/hon kommer att berätta om dopet och ni kommer tillsammans att hitta ett bra sätt att låta döpa dig.

Du måste döpa dig innan du konfirmeras. Konfirmera betyder bekräfta. I konfirmationen är det dopet man bekräftar, det är dopet man säger ja till. Har man inte döpt sig finns det inget att konfirmera eller bekräfta. Hänger du med? I dopet är det Gud som säger: Jag tror på dig. Vill man bli döpt så får man bli döpt hur mycket eller litet man än tror. För det är viljan det hänger på. Det handlar inte om kunskap, vad man kan om kristendom eller förmågan att tro. Vill man så kan man.

Men dopet kan man göra på en massa olika sätt. Man behöver inte döpa sig i kyrkan. Man kan faktiskt döpa sig var som helst. Bara prästen ställer upp. Det enda som behövs är vatten och det kan man alltid ta med sig. Dopet kan göras helt privat. Det räcker med du och en präst. Det behöver inte vara med någon annan. Det behövs inga vittnen. Man kan döpas en morgon, en vardags eftermiddag eller en kväll. Det finns inga måsten kring var eller när. Du kan göra det på ett läger eller hemma eller dagen innan konfirmationen. Det här kommer du att lösa på ett bra sätt tillsammans med din präst. Är det något som strular så hör av dig igen till
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar