Frågor och svar om Ätstörningar

12 Oct 2009, 20:00 85
Tjej, 13 år
Question


hej jag vet att ni säkert får en massa frågor angående det jag ska fråga nu men jag måste verkligen veta för jag känner att jag kanske är påväg in på sjukdomen anorexia. asså jag har en kompis och hon är alldeles för smal och hon har helt klart anorexia och har haft det i över ett år och när jag är med henne så blir jag som henne jag tänker som henne och jag är verkligen osäker om jag räcker till . jag är ca 1,65 lång och väger 51 kg jag har gått ner 3 kilo på 3 veckor . jag måste få veta vad normalvikten är för mig , snälla ge mig svar

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Det är vanligt att man känner som du gör när någon nära vän mår dåligt. Om man inte själv mår helt bra så påverkas man ytterligare.
Jag föreslår att du tar tag i detta innan du börjar må sämre. Hur vore det om hon pratade med sina problem med någon annan än dig? Bara för att ni är vänner så behöver inte du lyssna på allt detta om det får dig att bli osäker på dig. Du behöver vara rädd om Dig. Prata med henne, förklara att detta påverkar dig och att hon får vända sig till ex sina föräldrar, vården osv.

Du får absolut inte gå ner i vikt ner eftersom du gränsar till undervikt och det är allvarligt tjejen. Du skulle tom må bra av att öka i vikt.

Stå på dig! Du är inte dum eller elak för att du är rädd om Dig. Det är ansvarsfullt och din vän får helt enkelt vända sig till någon annan med sina tankar.

All värme och styrka!!

Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar