Frågor och svar om piercing och tatueringar

19 Oct 2009, 12:00 127
Tjej, 14 år
Question


Ja fråga dej förut om man kunde bli lam i läppen om mna tog själv men de knde man tydligen inte, men du sa att man skulle h en riktigt ren nål å att de inte funka me att bränna/koka. men finns de nått annat man kan göra för att få den till räckligt ren? Ska man andvända sårtvätt elr sprit elr nått? Tacksam för svar(:

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej tjej 14,

Nu vill jag att du läser det här väldigt noga.

Det finns INGET sätt att få en nål tillräckligt ren, förrutom att sterilisera den i en autoklav. Det hjälper INTE att bränna, koka, sprita eller tvätta.

Anledningen till att man ska gå till en riktig studio är att en piercing är ETT INGREPP I KROPPEN. När du tar ett hål med en smutsig nål så för du in massor med bakterier i såret.

Det kanske inte känns så farligt att sticka sig i örsnibben, men det finns faktiskt dem som sabbat sina öron så. Man kan inte bli lam eller något, men det kan bli ärr som gör örsnibben hård och öm.

Ok, när du sedan gjort hål i din läpp, vad ska du använda för smycke? Är det smycket rent och steriliserat? Nej. Vet du hur du ska placera det för att det inte ska skada tänder och tandkött? Nej.

Du gör som du vill, men jag vill berätta för dig hur jag ser på piercing och tatuering. Man ska ta hand om sig själv. Och det innebär också att man går till en seriös och duktig piercare.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar