Frågor och svar om Ätstörningar

19 Oct 2009, 13:00 70
Annat, 0 år
Question


Jag har haft någon slags anorexia (kanske snarare UNS). Aldrig fått någon slags hjälp av någon proffisionell utom min kompis som hade anorexi som fick hjälp.
Jag känner nu att jag har bra och dåliga dagar men i medel måste jag säga att allt är mycket bättre!
Dock har jag fått problem med min förbränning. Eftersom jag har svält mig själv har den blivit väldigt nedsatt. Hur kan jag få upp den igen? Jag blir orolig över att jag ska äta för mycket och gå upp i vikt och vill veta hur mycket jag kan äta med låg ämnesomsättning om inte jag får hjälp med att få bra ämnesomsättning igen.
Var gärna detaljerad så jag verkligen förstår.

Jag vill inte vara såhär och om jag får hjälp av dig kanske jag kan bli normal.

Tack så jättejättemycket!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej!

Jag blir glad att höra att du mår bättre men bekymrad över att du inte har det helt bra, så som du Ska ha det. Kanske är inte det så konstigt eftersom du inte fått någon hjälp utan har fått bära allt detta helt ensam. Jag tycker att du ska uppsöka en terapeut för att nå i land den sista biten. Varför jag vill att du gör det är för att du inte ska falla tillbaka. Det är lättare att man gör det om man inte fått gå till bottnen ordentligt. Så verkligen, ta kontakt med en terpeut, ex skolkurator eller Bup.

När det gäller förbränningen så undrar jag om detta är något som du tror att du fått eller om du fått det konstaterat av en läkare? Det enda jag kan svara är att jag själv under min ätstörning först svullnade och gå upp i vikt när jag började äta ordentligt igen. Det gjorde kroppen för att den inte litade på att den skulle få mat igen och sparade därför det den fick eftersom den fortfarande var inställd på svält. När kroppen sedan förstår att den kommer få en jämn tillförsel så stabiliserar sig kroppen och vikten. Men som du säkert förstår så var det inte tillbaka till ursprungsläget svält utan till en frisk kropp som har de kilon den behöver för att må bra.

Kämpa på, lovar att aldrig kommer ångra att du kämpat för friskheten!

All värme!

//Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar