Frågor och svar om Ätstörningar

19 Oct 2009, 13:00 106
Tjej, 21 år
Question


hej jag undrar om jag har en ätstörning och i så fall vilken. Jag försöker att äta så lite som möjlig och skulle jag äta för mycket så kräks jag, om nåt hindrar mig från att göra det så får jag sån hemsk ångest, jag vägen 74,2 och har gått ner från 80,8 på ca 20 dagar. jag är 168 cm lång. mitt m ål är att väga mellan 52 och 58, det ända jag tänker på förutom mitt barn är mat svält o träning.finns det nåt test man kan göra?eller nån man kan ringa till men ändå vara anonym.

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej!

Då jag inte är läkare så kan jag inte fastställa diagnos men ditt beteende är just nu väldigt bulimiskt. Ofta är det så att det kan skifta beroende på hur länge man bär på en ätstörning. I vilket fall som helst, oavsett diagnos så kan vi fastställa att du inte mår så bra som du vill eller hur? Detta behöver du göra något åt. På ABK´s hemsida (www.abkontakt.se) kan du göra ett enkelt "Testa dig själv" om du känner för det. Jag är övertygad att du kommer komma fram till det vi redan konstaterat, att du bär på en ätstörning.
Jag vet att du vill vara anonym med ändå få hjälp men det är väldigt svårt eftersom du behöver få terapi mm för att kunna bli frisk. Så jobba med tanken på att ta kontakt med en ätstörningsenhet (alla enheter finns på abkontakt.se) Det jag dock kan rekommendera dig tills du kommit dit i tanken är att skaffa en mentor hos oss i föreningen. En mentor är en person som haft en ätstörning men som idag är helt frisk som man kan bolla tankar och känslor med, få stöd ifrån. Detta är dock inte en ersättning för vård och en mentor är ingen terapeut men det är ett jättebra sätt för att inse att det inte finns någon skam, att du inte har något att skämmas över och att det inte är så farligt att söka hjälp IRL. Vi har mamma-mentorer om du känner att du vill prata med någon som själv har barn.

Det är inte ditt fel att du drabbats men ditt ansvar att göra något åt det, ingen kan göra det åt dig. Däremot kan du få stöd, hjälp och förståelse för varför det blivit som det blivit. Ta emot den hjälp du har all rätt till!!

All värme och styrka!

//Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar