Frågor och svar om misshandel

19 Oct 2009, 15:00 99
Tjej, 14 år
Question


Om man blir utsatt för våld eller någon annan fara i hemmet och berättar det för en präst, har den då inte ens anmälningsskyldighet?

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Det man berättar för en präst i ett enskilt samtal räknas som själavård. Allt som sägs i själavårdssamatalet lyder under den absoluta tystnadsplikten. Det innebär att att en präst inte har anmälningsplikt. Han/hon får inte anmäla eller säga något som han/hon fått reda på i ett själavårdssamtal. Polisen kan inte begära att få ut information och prästen kan inte vittna i rättegång.

Den som har berättat något kan inte heller lösa prästen från tystnadsplikten. Den gäller för evigt. Prästen tar med sig det han/hon fått veta under tystnadsplikten till sin egen död. Det är därför den kallas absolut.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar