Frågor och svar om meningen med livet

23 Oct 2009, 16:00 105
Annat, 0 år
Question


Hej Anders!

Jo, jag har en liten fråga som jag ofta grubblat över, jag är döpt men inte konfirmerad, men om jag tror på Gud måste man konfirmera sig för att bekräfta det?

Jag tror på högre makter, men jag vet inte riktigt om det är just Gud jag tror på, det är liksom en högre makt jag tror på, det kan vara Gud. Men jag har tänkt på detta; kommer man till helvetet om man inte tror på Gud? Är det så? För då känns det ibland som att jag tror på Gud för att jag är rädd för helvetet än att jag tror på Gud för att jag verkligen tror på honom? Och då fattar väl Gud att om jag tror på det för att jag är rädd tror jag egentligen inte på det? Det kanske låter lite krångligt.
´
Sen tror jag inte på att helvetet är ett ställe där det brinner och att där går det omkring en man med högaffel och plågar en, det tror jag faktiskt att det är folk som har hittat på, helvetet vill jag tro är något annat.

Vad brukar ni kristna säga till varandra? Ni kallar ibland varandra för brödrer och systrar väl? "Broder Anders" t.ex? "Gud välsigna dig" säger ni väl också? Finns det några mer sådana?

Tacksam för svar! Jag kommer kanske med fler frågor sen!

/Henrik

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Man måste aldrig konfirmera sig. Det är något man gör för att man vill. I och med konfirmationen så säger man bl a att jag tycker att det var bra att jag blev döpt. Man behöver inte heller tro för att konfirmera sig. Det räcker med att man vill tro. Man kanske inte kan tro av olika anledningar. I dopet och konfirmationen påminns vi om att vi är älskade, inte för att vi förtjänar det utan för att vi behöver det. Dopljuset påminner om att vi aldrig är ensamma, att ljuset lyser i det mörkaste mörker och att kärleken är starkare än döden. En del konfirmander får göra egna dopljus under konfirmandtiden för att påminna om detta.

Ingen vet exakt vem eller vad Gud är. Det är bara du som kan bestämma om den högre makt du tror på är Gud, gud eller GUD. Ingen kan säga att du har fel. Kalla din högre makt för något som du själv känner är meningsfullt, det är mitt förslag. Blev det inget bra, försök med något annat.

Jag tror inte att man kommer till helvetet överhuvudtaget. Jag har aldrig förstått vad helvetet skulle vara. Helvetet beskrivs av en del som frånvaro av Gud. Gud är kärlek står det i bibeln. Om Gud är kärleken så är väl total frånvaro av kärlek ett slags helvete. I Predikaren i Gamla Testamentet står det att stoftet (läs kroppen) återvänder till jorden, sitt ursprung och livsanden återvänder till Gud som gav den. Livsanden, det som är vår person, återvänder till den som gav oss livet och den som gav oss själva andedräkten. Vad som händer då det vet jag inte. Jesus säger i Lukasevangeliet när han dör: Fader, i dina händer överlämnar jag min ande. Jag hoppas och tror att vi blir väl omhändertagna oavsett tro. Jag tycker att det verkar som att relationen med Gud finns där vare sig vi vill eller inte. Men om man inte vill är det som att fått en mycket fin present som man inte vill leka med utan ställer i garderoben. Det är kanske är en alltför enkel bild.

Gud fattar nog att vi alla är rädda. Det är ofrånkomligt att vi är rädda. Det sägs att när vi sätter oss i flygplanet är 20% av passagerarna troende, när planet tar fart och dundrar upp i luften är ca 50% troende och när planet åker in ett oväder med djupa luftgropar är 90-100% troende. Det är inte bara du och jag som har en tro som påverkas av oro för det okända.

Kristna brukar ibland kalla varandra för bröder och systrar. Därför att vi alla är Guds barn. Det betyder också att vi är alla jämlika inför Gud. Ingen är mer värd än någon annan. Vi är alla lika värdefulla. Man kallar också de som inte är kristna för bröder och systrar för vi är alla syskon oavsett tro. På Fryshuset brukar jag ibland sitta bredvid en muslim och vi kan säger ibland broder till varandra. När vi ber den mesta kända bönen inom kristendomen "Herrens bön" eller som också säger "Fader vår/ Vår fader", då påminns vi om att vi alla har samma ursprung, att alla är syskon. Gud välsigne dig betyder att du är omhändertagen av någon som alltid vill dig väl. Gå med Gud kan man också säga. Men det är inte så vanligt.

Jag vet inte om jag fick med allt som du undrat över men då är det bara att fråga igen. Du kan också mejla direkt till

[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar