Frågor och svar om meningen med livet

23 Oct 2009, 17:00 142
Tjej, 15 år
Question


jo det är så att jag inte är döpt, elr konfimerad...betyder det att jag inte har möjligheten att gifta mig i en kyrka när jag blir äldre? du vet det traditionella bröllopet? För tänk om min pojkvän skulle vara döpt och allt och vilja ha ett kyrkbröllop :)

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

En av dem som gifter sig måste vara medlem i Svenska kyrkan för att kunna gifta sig i kyrkan. Man kan vara medlem utan att vara döpt och konfirmerad. Du kan mycket enkelt kolla det genom att ringa till den församling där du bor. Vet du inte vilken församling det är så kan du gå in på http://www.svenskakyrkan.se. Om din blivande partner är med så kan du alltså gifta dig i kyrkan. Är ingen medlem kan man inte gifta sig i kyrkan. Den viktigaste killnaden mellan en borgerlig och kyrklig vigsel är att man ber om Guds välsignelse över förhållandet i kyrkan. Frågan är: Vill du att man ska be om Guds välsignelse över dig och din blivande? Vill du det så ska du gifta dig i kyrkan. Vill du inte det ska du inte gifta dig i kyrkan.

Man kan låta döpa sig när som helst i livet. För ett tag sen döpte jag en 30-åring och en prästkollega har döpt en dam som hade blivit drygt 70 år. Det är aldrig för sent

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar