Frågor och svar om när någon dör

29 Oct 2009, 01:00 180
Annat, 0 år
Question


hej ! har en fråga.

min farmor har dött för nån vecka sen och hon stog mig väldigt nära och nu mår jag skit dåligt och vill ibland bara dö och kanske få träffa hon på andra sidan om dewt finns en sån!

1, hur ska jag motarbeta sorgen?
2, har funderat på att ta hitt ett medium som talar med folk på andra sidan som kanske kan få kontakt med min farmor, vad rycker du om det?

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!
Det är skitjobbigt att förlora någon som står en väldigt nära. Jag är verkligen ledsen för din skull. Hur ska man bearbeta sorgen? Jag tror inte att man kan motarbeta den. Den är en för många ovälkommen gäst och den kliver in i våra liv objuden. Den kliver också rakt in i djupet av oss själva. En del som drabbas av sorg säger att jag känner mig halv, känner inte igen mig, känner mig helt vilsen och känner mig trött, så trött.

För att bearbeta sorgen så måste man få prata om den. Du måste få prata om farmor om och om igen. Det kanske känns jättejobbigt men man kan inte gå runt det. Jag tror att prata riktigt mycket om farmor har samma effekt som att använda ett medium. Vi kan levandegöra våra älskade genom att minnas, skratta och gråta. Det är viktigt att få tjata om farmor. Din familj har en skyldighet att lyssna.

Berätta för någon vad som var så speciellt med farmor, hur såg hon ut, vad gjorde ni tillsammans, hur firade ni födelsedagar, hur ni kramades, hur kändes det när du fick reda på att hon var sjuk eller döende. Om du var med på sjukhuset berätta om det. Berätta om hennes händer, hennes mat, hennes sätt att vara farmor. Berätta om dina känslor för farmor, vad var det som gjorde att ni kom nära varandra. Berätta om begravningen, hur det var att se henne död (om du gjorde det), berätta om begravningskaffet efteråt. Berätta om hela den dagen. Berätta om graven. Vad är det som påminner om hennes sätt att vara. Berätta om dina känslor, saknaden, smärtan, tomheten, kärleken, om de goda stunderna ni har haft tillsammans. Berätta om glädjen hon har givit dig. Prata om tankarna om livet kring döden. Vad händer när vi dör?

Kan du inte berätta för någon så skriv. Skriv till mig eller skriv en egen dagbok. Skriv till farmor. Men berättandet är viktigast. Har du ingen att berätta för kanske jag kan tipsa om någon där du bor. Jag har ett stort kontaktnät.

Vad kan man mer säga? Nu får du bevara dina minnesbilder av farmor och vårda dem ömt för det är den gåva som din farmor lämnar kvar hos dig. I begravningsgudstjänsten överlämnade ni farmor i Guds händer, men du behåller minnena. Genom döden har hon skilts från dig, men genom minnena lever hon kvar i ditt hjärta och det som bor i ditt hjärta kan ingen någonsin ta i från dig. För det har din farmor planterat där.

Kom ihåg att du sörjer för att du älskar. Med stor kärlek följer stor sorg. Det betyder att hon också älskade dig. Den som inte älskar kommer inte att behöva sörja. Men vem vill leva ett sådant liv att man aldrig ska behöva sörja. Tårarna påminner om att livet är värdefullt, ty någonting är värt vår gråt.

Många, många, varma, varma hälsningar och en storkram
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar