Frågor och svar om akut p-piller

2 Nov 2009, 14:00 185
Annat, 0 år
Question


Jag känner mig osäker på en fråga. Osäkerheten kan vara baserad på nervositet eller på all min tankeverksamhet. Först ska du få händelsen sedan en följande fråga.
Natten mellan fredagen och lördagen hade jag sex, både oralt och "vanligt". Jag använder inga p-piller, då jag vill inte börja med det förrän det är ett seriöst förhållande, och denna natten användes inte heller en kondom. Jag kan skylla på glömska och allt möjligt, men ska jag vara ärlig så kändes det just då besvärligt att fråga om han hade kondom.
Men det är inte könssjukdomar jag oroar mig för, utan graviditet. Det är troligt att han kom i mig och apoteket var stängt igår för att det var den 31e oktober så jag kunde inte köpa något dagen-efter-piller. Jag bestämde mig då för att gå till ungdomsmottagningen så tidigt som möjligt. Men sedan idag, under söndagen, så fick jag min mens. Den var en vecka tidig, vilket jag inte lägger mycket funderingar på, men min fråga är: Finns det fortfarande risk att jag blir gravid?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Det finns alltid en liten risk för graviditet vid ett oskyddat samlag, men om du fått din mens så är risken liten. Gör så att du går till ungdomsmottagningen och gör ett graviditetstest, och samtidigt testar dig för könssjukdomar.

Risken är större för att bli smittad än gravid, och mot könssjukdomar hjälper ju inte p-piller tyvärr.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar