Frågor och svar om Ätstörningar

3 Nov 2009, 11:00 54
Annat, 0 år
Question


Hej, jag har en fråga för jag är lite orolig för min kompis.
Hon har tappat 6 kg på en vecka för att hon äter för lite.
Jag vet att hon tycker hon är lite tjock(hon är inte det) men tror inte det är därför hon har slutat äta.
Hon tycker själv att det är läskigt hur smal hon har blivit på så kort tid
men det är liksom när hon ser mat så känns det som hon ska kräkas.

Har du några råd eller vet vad det är ?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej!

Fin du är som bryr dig så mycket om din kompis!
Jag rekommederar varmt att du tar ett samtal med henne och berättar att det här inte alls är bra och att hon är på väg in på en farlig väg som kan sluta i flera års sjukdom. Peppa henne på att ta hjälp för det här beteendet, att hon uppsöker tex en skolkurator. Gärna även att hon berättar för hennes föräldrar eller andra närstående (kanske kan du sitta med som stöd då?).
Det är väldigt vanligt att det börjar precis som för henne att man mår illa av att se eller äta mat, går ner i vikt och sen accelererar det.
Någonting som är superviktigt i detta är att du inte tar på dig ansvaret bara för att du vet vad hon känner kring maten. Du är hennes vän inte hennes kurator eller förälder. Så jätteviktigt att du sätter gränser för vad du orkar med, okej?

Var rädd om dig!

All värme!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar