Frågor och svar om självmisshandel

18 Nov 2009, 12:00 59
Annat, 0 år
Question


hej, mina föräldrar upptäckte nyss (igår) att jag har börjat skära mig igen. nu vill dom att jag ska till någon psykolog för att få hjälp med att sluta, men jag vill inte träffa någon sån eller sluta, i alla fall inte nu.
jag har sagt att jag inte vill och då har dom sagt att LVU kommer bli inblandat..? men de har väll inget med självskadebeteende att göra? en annan fråga också, eftersom jag är över 18 så kan de väll inte tvinga mig till någon sorts behandling?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Eftersom du är 19 år så gäller inte LVU. Däremot kan du tas om hand genom LPT - lagen om psykiatrisk tvångsvård, om en läkare bedömer att du är en fara för dig själv.

Fundera lite över varför du inte vill sluta skära dig. Vad är det som gör att du vill fortsätta? Skulle något annat, mindre destruktivt kunna ge samma resultat?

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar