Frågor och svar om piercing och tatueringar

29 Nov 2009, 14:00 113
Tjej, 14 år
Question


detta är ingen akut fårga :) jag var bara lite ock sökte på internat efter disskutioner om piercing.. Det är så här att jag har velat pierca navel i ett halvår nu. Min mamma är helt imot det. Och jag har hört att man måste vara en viss ålder för att få göra detta, hur gammal isåfall? Är det onormalt för en 14 åring som mig att göra det? :) eller är det vanligt... tacksam för svar <3

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Det är inget konstigt eller onormalt att vilka pierca naveln när man är 14, tvärtom. Däremot så har du rätt i att det är åldersgräns, och det brukar vara 15 år med förälders tillstånd.

Det är ingen bra idé att ta hål själv, för det kan bli infektioner och ärrbildning.

Försök prata med din mamma och visa att du kan ta ansvar för saker, för en piercing är något som man måste ta ansvar för. Den måste skötas om och tvättas för att kunna läka ordentligt.

Prata med din mamma om skönhetsideal och om att man har rätt att se ut hur man vill, och gör det inte när ni redan är irriterade på varandra.

Kanske är din mamma orolig för något som hon inte behöver vara orolig för? Många tror att piercing är smutsigt och görs som man tar hål i öronen på en frisörsalong, men så är det inte om man går till en bra studio. På en bra studio är hygienen lika bra som på vårdcentralen och man steriliserar alla verktyg, nålar och smycken.

Här kan du läsa lite mer om piercingar och hur man sköter dem:

http://www.gaddad.se/start/piercingar/

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar