Frågor och svar om chlamydia

29 Nov 2009, 14:00 185
Annat, 0 år
Question


Hejsan!
Det är så att jag på senare tid börjat kolla upp det här med vad det innebär att ha en kopparspiral. Jag har sedan jag satte in min haft klamydia 2 gånger och det är aldrig någon på ungdomsmottagningen som frågat mig då om vad jag
använder för preventivmedel. Nu när jag läst mer själv inser att jag kanske har utsatt mig för större risk för sterilitet än om jag inte haft spiral. Stämmer detta och vad kan jag göra för att i sådant fall få veta om mer skada gjorts än jag tror? Det är inte så att jag vill bli gravid just nu men känner mig orolig för framtiden!
Tacksam för svar!

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Jag förstår din oro, och jag tycker att du ska kontakta din ungdomsmottagning för ett samtal. Klamydia kan leda till sterilitet men det är inte alls säkert att det bli så. Om du har smittats två gånger så kan det vara bra att tänka igenom ditt val av preventivmedel, spiral skyddar ju inte mot sjukdomar så den måste användas tillsammans med kondom om du inte vet att din partner är frisk.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar