Frågor och svar om Ångest

4 Dec 2009, 15:00 151
Annat, 0 år
Question


Hej
Jag orkar inte längre. Jag har sedan länge haft självmordstankar och har många gånger försökt ta självmord. Jag skär mig, jag river mig, jag slår mig, dunkar huvudet i väggen, bränner mig, sköldskadar och sticker mig med nålar.
Sedan över ett år tillbaka hör jag en röst och hans demoner som hemsöker mig i drömmar och vaket tillstånd. Han sätter upp regler i mitt huvud som innebär att jag måste göra en massa saker på speciella sätt och som gör att jag inte hänger med i skolan och inte kan uppträda normalt i sociala samanhang.
Jag har också svårt att umgås, och är helst ensam eftersom jag känner mig orolig när jag ska umgås med människor.
Jag har enorma humörsvängningar och kan i över en vecka vara hur glad som helst nonstop, inte behöva äta, inte behöva sova osv.
Sedan slår det över på bara någon minut och jag mår hur dåligt som helst igen.
Jag vet inte vad jag ska göra.
Jag har sedan några månader tillbaka gått hos psykolog eftersom min mamma såg mina skärsår.
Jag har berättat om mina problem även fast jag vet att jag blir straffad efter, men inget händer, och jag kommer inte kunna öppna mig hur mycket som helst hur många gånger som helst till.
Vad kan jag göra?
Jag vet ju inte hur länge till jag klarar utan döden, och det känns inte som att jag blir tagen på allvar av någon.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej tjej 16,

Du beskriver en situation som är tung och jobbig. Så ska man inte behöva må. Jag tycker att det låter jättebra att du fått en psykolog att gå till. Det är väldigt viktigt när man går i terapi, att man försöker berätta så mycket som möjligt så att man kan få den hjälp som behövs. Din psykolog kan inte läsa tankar, så det enda sättet som hon/han kan hjälpa dig på är utifrån det du berättar.

Att du t.ex. kan vara vaken lång tid i sträck, inte äter osv är väldigt viktigt att berätta.

Att ständigt höra en röst berätta vad man ska göra (vilket kan vara något som kallas "automatiska tankar" eller tvångstankar tar väldigt mycket energi och gör en trött och nedstämd. Även om det känns svårt och att du kanske skäms för det så är det också väldigt viktigt att berätta. Det är vanligt att skämmas när man mår dåligt, men det är inget fult eller skamligt med det.

Jag skulle gärna vilja prata mer med dig, så du får gärna lägga till min msn: [email protected] Jag är online då och då, men säkrast är onsdag eftermiddag och kväll, då jag alltid jobbar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar