Frågor och svar om Ätstörningar

10 Dec 2009, 12:00 119
Annat, 0 år
Question


Jag är en tjej på 15 år och för ungefär ett halvår sen så började jag att må jätte dåligt. Jag började då att tröstäta och gick upp i vikt. Jag mår fortfarande jätte dåligt jag hatar mig själv och mitt utseende. Jag försöker gå ner i vikt.

Jag är 175 cm lång och väger 58 kg jag vet att jag inte är överviktig men alla andra är smalare en mig och det känns som om ingen vill ha mig för att jag e fet. Jag har börjat att räkna kalorier och nästan sluta äta. En av mina kompisar har haft anorexia och jag var den som hjälpte henne ur de, jag vill verkligen inte bli som hon var. Jag är rädd för att det kommer bli så.

Vad ska jag göra?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Jätteviktigt att du tar detta på allvar så att du inte fastnar i en sjukdom precis som din vän gjorde.
Ta kontakt med tex en skolkurator eller någon inom Bup (barn och ungdomspykiatrin) så att ni kan börja jobba med varför du känner dig tvungen att straffa dig själv på det här sättet och börja förändra din synsätt på dig själv.
Det är väldigt vanligt att en ätstörning utlöses av att man pecis som du, inte mått bra, börjat tröstäta och sedan då fått ångest över det och där har en negativ spiral startats.

Så ta detta på fullaste allvar så att du inte behöver börja må ännu sämre!
Du har har rätt att må bra med dig själv och din kropp!

All värme och styrka!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar