Frågor och svar om bråk

10 Dec 2009, 13:00 99
Annat, 0 år
Question


Hej, vi bråkar alltid i min familj.
det är jag, mamma ,pappa, lillasyster och den äldre.

mamma: stjatar och gnäller på allt, vi får inte sitta vid tv och kanke bara säga några ord utan att hon gnäller fast hon och pappa gör det själv. hon skriker varje dag och stjatar på allt på minsta lilla fel.

pappa: så fort det har hänt någonting så säger han att allt annat är fel typ, som när jag hade blivit lite osams med mina kompisar så att jag åkte till min mormor för att dom alldrig bryr sig dom bara säger att det var dumt eller du kan vell inte skolka, och bara för att jag åt lite till mat för jag nyss ätit så sa han det gör du vell inte i skolan heller. när han blir arg kan han t.o.m slå mig och syrrorna, men dom säger dom bara: vad ska vi göra då? ni lyssnar ju aldrig.

lille syran: hon är äcklig, som petar sig i näsan hela tiden och så går hon och tar i saker och petar på mig och den andra syran (det är pappa som lurade i henne från början). får som hon vill och står skriker varenda morgon vi går upp till skolan, och då får vi skäll för det, för att HON skriker. mamma säger att vi ska hjälpa henne då och ge henne frukost och så men det har vell inte vi tid med bara för att hon vill sova.

äldre syran: vi har varit sams jätte länge, men nu börjar vi bråka igen, jag säger tönt till henne för hon fjantar och slänger kuddar på mig när jag sitter nere i källaren och vill ta det lungt, jag säger åt henne att lägga av men fortsätter bara, då slår jag henne på armen och då blir hon skit arg och börjar rivas och slåss skit hårt, och så är pappa där och säger får du däng av syran och skrattar, jag har ner henne på backen så hon börjar grina och är sen inne på sitt rum resten av kvällen. anntingen är hon överdrivet glad och fjantig eller skit sur och vill ta livet av sig.
när jag säjer förlåt så godtar hon det aldrig. hon säger att jag gjort det så många gånger att hon inte tänker göra det och dety är ju hon som orsakar det mästa, hon tar ju åt sig så mycket också vad man än säger, och jag har sagt det till henne att jag inte menar vad jag säger men hon tror ju inte på det. ibland säger jag vad bra eller något liknande till henne men hon säger bara: visst! det ska man ju tro på.

SNÄLLA SVARA!!!!!!!! Vad ska jag göra??

PS: ingen av dom i familjen vet att jag skrivit det här, men jag tycker dom borde fatta att det är så dåligt.

Svar
Helena Meyer
Nätvandrare, Fryshuset

Hej tjej 14,

Det låter som att du har det jobbigt och stressigt hemma ofta. Så ska man inte behöva ha det. Inget barn ska heller behöva bli slaget av sina föräldrar, det är inte ok. Det spelar ingen roll om man inte lyssnat eller om man gjort något dumt, slag är aldrig ok.

Finns det någon vuxen som du litar på och kan prata med? En lärare, skolsyster eller kuratorn på skolan? Eller någon kompis förälder?

Det låter som att din mamma och pappa skulle behöva lite hjälp och stöd för att kunna vara bra föräldrar till dig och dina syskon.

När det gäller din lillasyster så är det tyvärr så att småsyskon kan vara väldigt jobbiga. Din syster kommer växa och så kommer ni att komma bättre överens.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar