Frågor och svar om kompisrelationer

10 Dec 2009, 14:00 98
Annat, 0 år
Question


Hej,
det är så att jag har läst igenom massvis med frågor och svar här, och insett att om man har en kompis som mår dåligt är det "viktigt att finnas för hennes friska sida". Men jag vet inte riktigt var hon har stoppat den sidan, själv är jag en väldigt positiv människa men det gör ont att hon mår såhär.
Det går även rykten om att hon säljer sig. eller ja. att hon har sex för sprit, speed och pengar. Jag har frågat henne om detta men hon vill aldrig prata om det. Faktum är att hon är väldigt svår att prata med öht, hon har även självskadebeteende och jag är rädd att hon inte orkar livet hon lever så länge till. Tror att hon bara sjunker längre och längre ner. Finns det överhuvudtaget något jag kan göra för henne? Borde jag prata med någon om henne eller be henne prata med någon? jag tror inte hon klarar av att prata face to face men jag kanske kan försöka få henne att ringa nånstans?
Det känns väldigt långt borta men jag orkar inte. Jag gör verkligen inte det.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Tänk vilken tur din kompis har som har någon som verkligen bryr sig om henne. Men det finns problem som är för tunga och svåra för en vän att hantera.

Har din kompis kontakt med någon vuxen, som är bra? En lärare eller skolsyster t.ex.? Kanske kunde ni tillsammans gå dit och prata?

Det är viktigt att du också får stöd i din situation. Du kan absolut gå och prata med någon om dina tankar och känslor.

Om din vän inte klarar att prata med någon, så kanske det funkar att maila eller chatta? Du får gärna ge henne min msn: [email protected] Självklart får även du gärna prata med mig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar