Frågor och svar om här kan man få hjälp!

22 Dec 2009, 11:00 77
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag har en liten skum fråga.. Men vad ska man säga när man bokar tid hos läkare för att man mår förjävligt när man inte riktigt vet vad som är problemet?

Jag har oerhört svårt att säga till någon att jag mår dåligt, har en enormt skarp integritetsgräns enligt mina vänner. Men nu har jag träffat en kille som jag tycker om.. så jag måste försöka få någon hjälp, för jag kan inte utsätta honom för mig som jag är just nu. Jag är kaos, alltid på gränsen till tårar eller ett utbrott, jag bråkar med alla i min omgivning. Jag fungerar bara på helgerna, då jag sminkar på mig ett leende och går ut för att min mamma inte ska fatta hur dåligt jag mår och få dåligt samvete. Jag vill inte att hon ska må dåligt pga. mig.

Jag har mått dåligt hur länge som helst, jag har ingen motivation till någonting, jag ligger mest bara i mitt rum och vill vara ifred. Har inte ätit "normalt" (dvs riktiga måltider och på vettiga tider) på veckor, inte sovit normalt och jag har inte varit i skolan på hur länge som helst. Jag har inte heller haft motivation att göra något åt det, förrän jag träffade den här killen, som jag verkligen börjar tycka om!

Så, vad ska jag säga? "Hej jag mår skit kan jag få träffa en läkare?" Det känns ungefär som om att de kommer be mig gå till skolsyster.. och om de inte tar mig på allvar när jag "blottat mig" kommer jag nog bryta ihop och sjunka ännu lägre..

Svar
Helena Meyer
Nätvandrare, Fryshuset

Hej,

När man mår dåligt så har man rätt att besöka en läkare om man vill, och inte bara bli hänvisad till sjuksyster.

Jag tycker att du kan säga som det är när du ringer och bokar tid. Precis det du har skrivit till mig. Att du inte har motivation, bara ligger på ditt rum, inte kan äta, inte sova och att du skolkar. Förklara också att det är jobbigt för dig att be om hjälp och att du verkligen tagit mod till dig för att ringa och boka.

Sen kan det vara en bra idé att prata med din mamma. Hon kommer säkert bli orolig, men samtidigt glad att du vågar berätta för henne.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar