Frågor och svar om meningen med livet

23 Dec 2009, 23:00 82
Tjej, 80 år
Question


varför ses gud jämt och ständigt som en man? borde han inte benämnas som "det"?

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Texterna är minst 2000 år gamla. Då var samhället helt och hållet mansdominerat/patriarkalt. Den som bestämde i byn var man, de som hade några ämbeten/samhällspositioner var män och allt som förknippades med makt var manligt. Därför blev beteckningen på Gud man.

Men varför kan man inte använda den eller det? Anledningen till det var att man tänkte sig en personlig Gud. Gud var någon och inte bara en okänd energi.

Det finns ett ställe i Gamla Testamentet där Gud talar om sig själv och där står det (Gud svarar Mose): Jag är den jag är. Säg dem (ditt folk) att han som heter "Jag är" har sänt dig till dem. Det är hämtat från 2 Mosebok 3 kap vers 14. Du kan läsa hela det kapitlet för att få med hela sammanhanget.

Gud kallar sig själv "Jag är". Vad det betyder är det ingen som vet. Men det går inte att säga att Gud är man eller kvinna utifrån den beskrivningen. Jag tror att Gud är bortom kön och radikalt annorlunda mot vad någon människa någonsin kan tänka sig. Vad tror du? Du kan kalla Gud för precis vad du vill. Poängen är att det blir något som är meningsfullt för dig.

God jul och gott nytt år!
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar