Frågor och svar om bulimi

30 Dec 2009, 17:00 143
Annat, 0 år
Question


jag misstänker att min kompis har nån bulemiliknande sjukdom.

hon är väldigt strikt när det gäller vad hon stoppar i sig, äter bara enligt GI och så (hon petar till och med bort paneringen på fiskpinnarna).

men trots att hon är så strikt med sin "diet" så äter hon godis och liknande varje helg. fine, hon får äta hur mycket godis hon vill, men problemet är att hon hetsäter det och sedan springer hon iväg på toa.. och ja. jag har misstänkt länge att hon kräks upp det igen.

hon startar kranen, kommer ut och snorar (ni vet som man gör när man har spytt) och ibland luktar det spya när hon kommer ut.

min fundering är ju då;
hur fan ska jag ta upp det med henne? jag kan ju inte säga "hörredu, kräks du upp allt du äter eller?" för det lär ju vara ett känsligt ämne, och sen lär hon ju neka också.

men jag tycker ju synd om henne, och vill hjälpa henne. men hur ska jag göra?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina kompisen!

Förstår verkligen att det är "laddat" att ta upp det här med henne och att du kan känna en oro inför hur hon kommer att reagera om du ställer henne mot väggen. Dock ska du komma ihåg att det är för hennes skull du gör det.
Mitt tips på vägen är att göra det på ett ödmjukt men ärligt sätt. Att du sätter dig ner med henne, berättar att du oroar dig, att du är hennes vän och att hon är värd att få må mycket bättre med sig själv än hon verkar göra nu. Fråga rakt ut, " Är det så att du kräks upp din mat?" . Berätta för henne att det finns hjälp, att det går att bli helt frisk och att hon kan kontakta oss på abkontakt.se anonymt eller tillsammans med dig för att få hjälp vidare.
Det kan bli så att hon reagerar med ilska men kom ihåg att den ilskan inte handlar om dig. Hon blir arg för att det helt enkelt är så jäkla jobbigt.
Peppa henne på att söka vård!! Be henne höra av sig till oss.

Du är en superkompis, kom ihåg det!

All värme och lycka till nu!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar