Frågor och svar om anorexia nervosa

7 Jan 2010, 12:00 167
Annat, 0 år
Question


Min bästa vän har anorexia. Enligt henne själv följer hon sitt mat schema och tränar aldrig och äter bara mer och mer. Men jag ser henne ibland, hon tar mat och slänger iväg i buskar. Ska jag då säga till henne?
Hennes mamma vaktar henne konstant. Ska jag då också vara en slags polis eller vakt? Är det det hon behöver? Eller behöver hon att jag stöttar henne oavsett vad hon gör?
Jag vill att hon ska bli bättre. Jag saknar henne.
Hur gör jag så det blir lättast för henne?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej du fina vän!

Förstår att detta måste vara jobbigt för dig. Att se någon du tycker om, må så dåligt.
Du ska absolut inte gå in i någon vårdande roll över din kompis och inte agera polis. Du är hennes vän och inte hennes förälder. Du gör ett toppenjobb genom att vara hennes frisk vän som ger henne möjlighet att tänka på andra saker än mat i mellan åt!
Dock betyder inte det att du ska hålla med henne om att det är bra att kasta maten, det kommer bara förvirra. Var ärligt, berätta att du ser att hon kastar och att du inte gillar det alls sen har du gjort ditt.

All värme!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar