Frågor och svar om Ätstörningar

12 Jan 2010, 13:00 84
Annat, 0 år
Question


Hej, det är så här.... Det började i höstas, 13 Augusti för att vare exakt. Jag beslöt mig då för att banta ner de kilon som jag ansåg var för mycket. Vägde 64kg till 164cm. Allt började jätte bra. Åt nyttigt och rörde på mig varje dag, morgon powerwalks och cyklade till jobbet. Åt då enligt GI/LCHF och räknade inga kalorier. Men gick ner ca 0,5kg i veckan. Men ju mer jag såg att vågen gick neråt, ju mer besatt blev jag av det. Jag börjde räkna kalorier. Låg på 1500kcal till en början, sedan 1000kcal. Sedan 600kcal och nu vill jag hellst inte äta alls. Men blir ca 170-300kcal/dagen. Jag mår jätte dåligt över detta. Vill äta mera, men är nöjd med vikten jag har nu (xkg) så vågar inte äta mer, för vill inte gå upp igen :( Vad skall jag göra. Mår verkligen jätte dåligt psykiskt över det här. Vill äta men sammtidigt inte. Det går liksom upp och ner. Skuter upp det hela tiden.

Har börjat bli yr och orkar ingenting längre. Så nu tränar jag inget längre, men går ner ca 0,3kg per dag. Vill inte ner mer. Men inte upp heller. Vad ska jag göra......

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina du!

Jag hör att du har fastnat och inte alls mår så bra som du vill göra.
Jag rekommenderar varmt att du tar hjälp för detta eftersom du fastnat så pass mycket att du inte kan bryta trenden själv. Det låter tyvärr som om det verkligen blivit en ätstörning.
Då du är myndig så rekommenderar jag att du snarast tar kontakt med någon att tala med. Tex en kurator på ungdomsmottagningen eller vårdcentral för att komma vidare till allmän psykiatrin. Det går även bra att söka dig direkt till en ätstörningsenhet, kika på abkontakt.se under "här kan du får vård".

Det går att bli av med alla de här känslorna och tankarna men då behöver man hjälp eftersom en ätstörning är en sjukdom.

Ta den hjälp du har rätt till!

All värme och styrka på vägen!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar