Frågor och svar om Ätstörningar

12 Jan 2010, 13:00 90
Annat, 0 år
Question


Hej!
Är en tjej på 14 år, är ca 1,69 cm lång och väger ca 67 kg. Är det normalvikt eller för mycket? Tränar 4-6 gånger i veckan.

Sen har jag en till fråga också.
Det är såhär att jag har en jättefin vän som rätt nyligt berättade att hon har en ätstörning. Vi umgås näst intill aldrig, men vi smsar väldigt ofta och sådär. Jag kan verkligen berätta allt för henne och hon kan berätta allt för mig. Så vi är ändå rätt nära vänner, fast vi inte umgås.
I alla fall, när hon säger att hon är missnöjd med sig själv osv, vad ska jag svara då?
Det känns ju inte precis som att hon tar åt sig så mycket om jag svarar att hon är fin som hon är osv...
Vad vill man höra när man har någon ätstörning? Finns det något jag kan göra för att hjälpa henne?

Tack på förhand!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Du har en alldeles normal vikt. Den behöver du inte alls oroa dig över på något sätt.

När det gäller din kompis så förstår jag verkligen att det är knepigt. Saken är som så att när man har en ätstörning så tror man att man inte är fin så även om det låter på henne som att hon inte tar det till sig så gör du som kompis en oerhört stor insats genom att fortsätta säga det till henne, hon behöver din påfyllning nu när hon inte har kraft själv.
Kom dock ihåg att inte ta på dig någon vårdande roll och ta inte ansvar för henne välmående, du är hennes vän och det räcker mer än väl.
Det absolut bästa du kan göra är att finnas där som vän. Även genom att prata ibland om andra saker än ätstörningen. Det är bra för henne att fokusera på annat, så var inte rädd för att prata om dig och ditt liv osv.
Jag vill även be dig vara försiktig så att inte du börjar tänka massa konstiga tankar om Dig bara för att hon gör det om sig själv, ok? Kom ihåg att det är hon som har en felaktigt bild av sig och hur man ska se ut, inte Du.

All värme och stor kram!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar