Frågor och svar om meningen med livet

18 Jan 2010, 12:00 85
Kille, 15 år
Question


hej jag undra vad som händer med dom som inte är troende altså atister när dom dör.jag är själv inte det men jag tillhör inte heller nån religion.och vad är din syn på dom som inte är troende ?

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Jag börjar med det enkla och självklara svaret för att sedan fundera lite fritt.

Vad händer när vi dör? Ingen vet, vare sig man är troende eller inte, vare sig man är jude, kristen eller muslim eller vad man nu tror.

Vad tror vi då? Alla kristna tror inte samma sak. I Bibeln finns olika antydningar men ingen enkel eller självklar lösning. Trots att man läser Bibeln noggrannt så måste man själv göra sin egen tolkning. Det står väldigt lite om vad som händer när man dör i Bibeln. (Mycket av det som står handlar nämligen om den andliga döden och inte den kroppsliga.)

Vad står det då? I 2 Mosebokens 2 kapitel står det att Gud formar människan av jord från marken och båser in liv genom hennes näsborrar. Det ska inte läsas bokstavligt. Det handlar snarare om att den gudomliga livsanden bor i oss. I Predikaren kapitel 12 vers 7 står det: "stofter återvänder till jorden, sitt ursprung och livsanden återvänder till Gud som gav den." Vår livsande återvänder alltså till Gud. Det verkar vara så för alla och det finns inga krav för att detta ska bli uppfyllt.

I Nya Testamentet säger Jesus i Lukasevangeliet 20 kapitel vers 38: "Gud är inte Gud för döda utan för levande, ty för honom är alla levande." I Johannesevangeliet säger Jesus i kapitel 11 "Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på honom skall leva om han än dör, och den som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö." Jesus säger också i början av kapitel 14: " I min faders hus finns många rum. Skulle jag annars säga att jag går bort för att bereda plats för er? Och om jag nu går bort och bereder plats för er, så skall jag komma tillbaka och hämta er till mig, för att också ni skall vara där jag är." I det första citatet står det alla är levande för Gud, fastän man dör. I det andra citatet står det att den som tror skall leva om han än dör. Man brukar formulera sig på olika sätt om man pratar för olika grupper. Menar Jesus olika saker eller beror det på att han talar för olika grupper? Vi vet inte.

Mina funderingar: De som inte är troende är också skapade av Gud. Den gudomliga livsanden finns i alla människor. Det är den som gör oss till människor. Varje människa är dyrbar i Guds ögon. Ingen är glömd. I Gamla Testamentet skildrar man till en början döden ganska krasst. Vi dör och det finns inte så mycket mer. Längre fram i bla Jesajas 26 kapitel vers 19 så finns det en tydlig uppfattning om en uppståndelse. I Nya Testamentet så är uppståndelsen mer självklar, särskilt hos Paulus som har skrivit de flesta breven. Men Jesus själv ger inga enkla svar.

Jag tror att Gud tar hand om alla när vi dör. Jag undrar vad alternativet är. Jag kan inte tänka mig något helvete eller någon himmel. De är båda två produkter av mänskliga fantasier och känns overkliga och omöjliga. Människan vill för det mesta ha ett svar som man kan förstå. Men vad det gäller döden finns det inget svar som vi kan förstå. Jag tror att det som händer är så radikalt annorlunda jämfört med det mesta vi kan tänka oss att det finns inga jordliga bilder som passar. Men jordliga bilder är det enda vi har därför hoppas jag på att bli omsluten av en varm hand. Jag hoppas att den Gud som skapade mig och ville mitt liv, som också skapade dig och ville ditt liv, tar hand om oss. Jag tror att det blir så. Mer kan jag inte förstå eller säga. En känd författare sa: Jag tror inte på Gud, men jag vilar i hans hand. Det är så det är. Motsägelser och paradoxer och till slut får man bara hoppas på att den som ville våra lov också vill ta hand om oss när vi dör.

Blev svaret för komplicerat? Önskar du några förtydliganden så kan du höra av dig till [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar