Frågor och svar om regler och moral

20 Jan 2010, 10:00 252
Annat, 0 år
Question


Hej!
Båsa mina föräldrar är ateister, men jag vet inte om det är vad jag vill det känns fel.
Men jag har faktiskt ingen aning. Men om jag skulle tro, skulle gud känna det då? Känner han min osäkerhet? Kan jag bli straffad för mina föräldrars val? Jag är t.ex inte döpt, jag är aldrig i kyrkan och det pratas aldrig om kristendomen hemma. MvH Osäker

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!
Du kan inte bli straffad för dina föräldrars val. Faktum är att jag att inte tror på någon Gud som straffar överhuvudtaget. När man läser berättelserna om Jesus så ser man att han bara försöker hjälpa människor. Poängen med Jesus är att han visar vem Gud är. Alltså tror jag inte på en Gud som straffar. Det verkar meningslöst.

Känner Gud din osäkerhet? Det finns många olika uppfattningar om Gud inom kristendomen och andra religioner. Kristna framhåller ofta att Gud känner allt som vi människor känner. Jesus levde vårt liv och dog vår död, brukar man säga. Syftet med den frasen är att visa på att vi aldrig är ensamma. Gud är med oss, hela tiden. Och det är inte en Gud som värderar och dömer. Vi som jobbar i Fryshuskyrkan vill förmedla att:
Vi är älskade för den vi är, inte för det vi presterar. Vi kan alla göra fel, men aldrig vara fel.

Guds kärlek och omsorg är inte beroende av vad du tycker eller tror. Den finns där hela tiden och är beredd att ta emot dig när du vill. Jag vill också lyfta fram att tron inte främst och enbart handlar om att känna sig älskad. Det finns många gånger jag tvivlar. Det känns särskilt tungt när man läser om jordbävningen i Haiti. Var är Gud? Gud är alla de männsikor som hjälper till. Det är Guds händer och fötter som gräver sig fram för att rädda liv, som ger av sitt eget blod och som bygger upp tillfälliga hus och ordnar mat. Tron ger mig en skyldighet att ta hand om min nästa för vi är alla syskon. Jag är inte viktigare än någon annan. Djupast inne i mig bor inte ett stort ego utan där bor Gud. En Gud som ständigt lyssnar, älskar och påminner om att jag är en människa av människor i världen, det som händer andra händer också mig.

Jag kanske gled bort från din fråga. Nu vill jag i alla fall avsluta med att säga att det finns möjligheter att få veta mer. På Fryshuset har vi en gymnasie konfirmationsgrupp. I år är det 20 anmälda och gruppen är full. Men det blir en ny grupp nästa år. I den här gruppen finns det flera som inte är döpta. En del kommer att konfirmera sig andra inte. En del har aldrig gått i kyrkan och känmner sig lite obekväma där men vill ändå veta mer.

Jag vet inte var du bor. Men kolla upp om det finns en gymnasie konfirmationsgrupp där du bor. I Stockholm finns det på flera ställen. I vår grupp finns folk från hela Storstockholm. Jag tror det finns i Västerås. Hör gärna av dig om du vill ha hjälp att leta. I förra årets grupp var det med en tjej vars familjesituation påminner en hel del om din. Vill du veta mer så hör av dig

Hälsningar
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar