Frågor och svar om att vara gravid

12 Dec 2000, 00:00 263
Annat, 0 år
Question


Jag är gravid i sjunde månaden och har drabbats av binnekemask. Jag vet att det inte är så farligt och att man kan köpa medicin på apoteket. Min fråga är; vilken medicin skall man köpa och är den skadlig för barnet på något vis? Vidare undrar jag varför det aldrig verkar vara någon annan som drabbas av detta och varför just jag ska göra det. Vad kan man göra för att undvika detta obehagliga?

Svar

Jag tror att du har "blandat" ihop vilken typ av mask du har. Förmodligen menar du springmask och det är inte alls ovanligt att man kan få detta. Mask smittar även via luften och inte bara vid beröring. Så det är inte lätt att undvika smitta. Var noga och skölj grönsaker och frukt innan du äter den. Det finns receptfri medicin som är ofarlig att använda, prata med Apotekets personal. Du kan du ta upp detta med din barnmorska på mödravården, så får du mer information. Att drabbas av springmask är inget du behöver skämmas över.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar