Frågor och svar om Ätstörningar

25 Jan 2010, 10:00 116
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag tror att jag har någon form av ätstörning, men är absolut inte ovanligt smal eller något alls i den stilen, det är snarare tvärtom. Jag är 170 cm lång och väger 66 kg. Jag tränar fotboll på elitnivå, tränar 5-6 gånger i veckan men blir inte alls smalare vilket jag absolut vill. Nästan hela tiden tänker jag på mat, vad jag inte får äta, vad jag vill äta, vad och när jag kan äta osv. Jag äter bra portioner mat, halva tallriken grönsaker och resten kolhydrater och protein för att jag vet att min kropp mår bäst av det. Men jag får en sån ångest, jag mår skitdåligt så fort jag ätit, och kräks nästan dagligen, särskilt om jag ätit något onyttigt.

Jag mår skitdåligt av det här, tänker alltid på hur jag ska kunna gå ner i vikt. Och jag skäms för mig själv över att jag inte lyckats gå ner i vikt även fasta jag tränar och spyr. Jag vill absolut inte söka hjälp eller något, jag är ju inte sen smal.

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina tjej!

Som jag tidigare sagt så skulle jag bli miljonär om jag hade fått en 50-öring för varje gång jag hört meningen "jag kan inte söka hjälp, jag är inte smal nog.."

Det är helt obetydligt vad du väger i sammanhanget, det är inte vikten som avgör om man har en ätstörning eller inte och du har rätt till vård precis som alla andra. Det ska dock tilläggas att du är långt ifrån överviktig och det indikerar på att du har en väldigt felaktig bild av hur du ser ut. Det är precis så det är när man har en ätstörning, att man ser sig själv som större än vad man egentligen är.
Visste du att de allra flesta som får hjälp av en ätstörningsenhet är helt normalviktiga? Det bevisar verkligen att det inte är i kilon som ätstörningen sitter utan i tankarna och känslorna! Nu kräks du dessutom vilket är mycket allvarligt.
Jag rekommenderar varmt att du så snart som möjligt berättar detta för någon i din omgivning som kan hjälpa dig vidare till vård för det här. Gärna någon äldre, ex en förälder. Du har inget att skämmas över! Det är inte ditt fel att du drabbats men däremot ditt ansvar att ta tag i och jobba dig ur. Var inte rädd att ta hjälp på vägen då en ätstörning är en sjukdom man behöver hjälp att komma ur!
Funderar även på om en mentor vore något för dig? Kika på http://www.abkontakt.se och läs om detta.

Du är värd att få må bra med dig själv och din kropp så kämpa för din rätt till det!

All värme och styrka på vägen!

Stor kram C

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar